حضرت talk عن تدوين التراث الشعبي لاكلات المصريين حول
الجمهوريه
وانواع وتقاليد الاكل عند القبائل والبلاد
المختلفه عند المصريين , واننا كشعب عندنا انواع عيش بس قد انواع الجبنه الفرنساوي
!!! وان ازاي ستات البيوت في ارجاء المحروسه ليهم طقوس وطرق مختلفه للاكلات دي من
سيناء, لبحري, لقبلي, لحلايب وشلاتين وان حاجه زي الكشك الصعيدي طعمه بيتغير من قريه
لقريه عشان انواع البكتريا اللي بتدخل في تصنيعه بتتغير على حسب المكان وبالتالي
بتغير طعمه من حته لحته وانه لازم يجي من لبن جاموسي والجاموسه ليها مواصفات
مخصوصه وبتاكل اكل مخصوص عشان تدي اللبن المتميز اللي بيعمل طعمه المميز!!!
ازاي الفريق ده اخد على عاتقه توثيق الكلام
ده ما تضيعش الحاجات دي زي حاجات كتير في حياتنا
سرحت كده واكتشفت ان مش بس البلاد ليها طعم
متميز ده البيوت كمان ليها طعم متميز , كل بيت بيورث اكلاته وتاتشاته من جيل لجيل
واللي بتختلف من عيله لعيله ومن بيت لبيت جوه نفس العيله وانها بالظبط زي الجينات
بتتغير مع الزمن لما العيله بتتجوز عيله تانيه فيبداوا يغيروا في اكلات بعض
وتاتشات بعض
في عائلات بتحب التوابل وعائلات بتحب الثوم
وناس تانيه ليها اكلات محدش بيعملها زيهم وبتتنقل من الجده للام للبنت للحفيده ,
والطعم المميز للبيت اللي بيجي من تفاصيل العمل الصغيره اللي بتفرق من بيت لبيت
زي مثلا تسييح السمنه وتبخير البرطمانات
القزاز بحرق قشر البصل والمورته واللبن الابيض اللي طالع في اول تسييح السمنه اعتقد
ما بقاش حد يعمل ده
ولا ريحه الشبت والبقدونس وخلطه المحشي
المميزه لمامتي وزيت الزيتون وعصير الليمون في محشي ورق العنب بتاعها , هو اصلا في
حد فاضي يعمل محشي دلوقتي ولا حتى يسويه لو جاله جاهز, اهو انا واختي اول من حيضيع
التراث العظيم ده !!!
ولا اكلمكم عن خبيز العيد الصغير و حواج
القراقيش بالشمر والينسون , او ريحه الكحك ذات الخلطه السريه لبعض البيوت ومنهم
بيتنا اللي ماما بتحوجها على ايدها وعمرها ما تشتريها جاهزه واللي انا واختي حتى
ما نعرفش بتعملها ازاي !!! وكانه know how سري ممنوع من النشر !!
ولا جدتي لما كانت لسه بصحتها وتعمل الفطير
المشلتت بنفسها والمش والعسل وتلمنا كلنا في يوم عظيم من الفطير المشلتت , ماما
مثلا تعرف تعمل الفطير بس كل فين وفين لما تاخدها الجلاله وتعمله , انا واختي مثلا
عمرنا ما اهتمينا نشوف الحكايه دي بلا وجع راس , ونؤمن بشده ان شرا العبد ولا
تربيته
عندكم كمان مسقعه البدنجان الابيض اللي ناس
كتير اصلا ما تعرفهاش ازاي ما اعرفش
ولا الكسكسي ويوم عمايله ده مثلا ماما تحكيلي
انهم عند جدتي كانوا بيعملوه بالمنخل , ماما دلوقتي بتعمله بالكبه ولما في مره
باحكي لصاحباتي عليه ما استوعبوش انه ينفع يتعمل في البيت !!! ده المنخل بتاعه لسه
عند تيته لدلوقتي مش تقولولي الكسكسي عايز مصنع !!!
ولا مثلا جدتي لما راحت لجارتها الجريجيه
ولقتها بتسلق الكرنب سليم وقعدت لما اتفرجت عليها عملتها ازاي ورجعت جري سلقت
كرنبه عشان ما تنساش اتعملت ازاي وعلمت ده لمامتي وخالتي وهمه علمونا الموضوع ده ,
انا لما مره حكيت عن الكرنبه اللي بتتسلق سليمه على اعتبار انه شيء عادي ومسلم بيه
لقيت الناس فتحت بقها !! واكتشفت ان ده سر لتيته وماما وخالتي واحنا وراهم !!!
مش عايزه احكيلكم عن مش ماما اللي زمان عملته
واحنا في السعوديه من كل انواع الجبن اللي في الدنيا واللي لما تزهق منها ترميها
في برطمان المش اللي بدا بصفيحه جبنه بيضا طعمها كان حادق شويه فقلبتها مش ودخلت
فيه جبنه نستو ورومي وفلمنك واللي ماما شخصيا دلوقتي ما تعرفش تعمله تاني !!! مش
حد من جيلنا !!! دي هيه بتحكيلي ان اول ما سافروا ما كانوش في السعوديه يسمعوا عن
الجبنه البيضاء وانها كانت بتعمل الجبنه البيضا في البيت وتاخد المنفحه معاها من
مصر !!! دلوقتي اصلا بتكسل تاكلها مش تعملها من اللبن !!!
المشكله بقه في ان جيل زي جيلنا مشغولون اليومين
دولون جدا في الحياه السريعه بتاعتنا والدليفري والاكلات الجاهزه والنص جاهزه ده
حيكون سبب رئيسي في اندثار كل الحاجات دي واللي اي سايح او خواجه لما يجي بيوتنا
يحس بدفا وطعامه للاكل ما يشوفهاش في اي حته تانيه غير في بيوتنا
بس المهم اننا من وقت للتاني نرجع طعم البيوت
وما نفرطش فيه لان لو طعم البيوت راح الحياه كلها طعمها راح وبلاش الميكرويف
والاكلات النص جاهزه تنسينا اكلاتنا الجميله وتضيع زي حاجات كتير ما ضاعت وضيعت
طعم الحياه معاها
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق